Schadeauto kopen

schadeauto kopen
In de afgelopen jaren is de verkoop van auto’s met schade flink toegenomen. Het grote voordeel van een schadeauto te kopen zit hem natuurlijk in de prijs. Vaak kun je een schadeauto voor maar een fractie van de nieuwprijs kopen. Verbazingwekkend genoeg geldt hetzelfde voor zo goed als nieuwe auto’s. De waarde zakt zo snel, omdat de eigenaar er vaak snel vanaf wil. Hij/zij heeft er nare herinneringen aan en kan er verder niets meer mee. Vaak hebben ze al een nieuwe auto terwijl ze nog van de schadeauto af moeten. De belangrijkste reden is echter dat er niet zo veel vraag is naar een auto met schade. Een schadeauto wordt bijna direct gezien als onveilig. Dit hoeft echter helemaal niet zo te zijn. Met de juiste maatregelen en een officiële check weet je precies hoe het met de veiligheid van de auto staat.

Waar komen de schadeauto’s vandaan?


Een deel van de schadeauto’s kun je op de verschillende online verkoopsites vinden. Hier bieden veelal particulieren hun “ongelukjes” aan. Het grootste deel is echter afkomstig van verzekeraars en leasemaatschappijen. Ook hier zijn enkele online sites van te vinden. Gemiddeld genomen kun je een schadeauto voor 3.000 euro kopen.

Kopen! Waar moet ik op letten?


De belangrijkste en duurste onderdelen van de auto bestaan uit het frame, de motor en het onderstel. Daarom is het van belang na te gaan wat hier de schade bij is en hoeveel het kost om dit te repareren. Het frame kun je nalopen op breuken en verbogen delen. Vaak is het al van buitenaf te zien of er iets mis is met het frame. De motor kun je het beste even laten draaien en vervolgens onder de motorkap kijken, hoor je rare dingen? Draait hij überhaupt wel? Lekt er wat? Dit zijn belangrijke vragen om te stellen voor de schadeauto aankoop.

Schadeauto tips


Wanneer je een schadeauto wilt kopen en opknappen zijn hiervoor twee mogelijkheden. Of je voert deze handelingen zelf uit. Dit betekend dat je al verstand hebt van auto’s en waarschijnlijk zelf kunt zien wat er mis is met de auto die je op het oog hebt. Wanneer je iemand moet inhuren om de auto te repareren is het erg aan te raden om wat voorbereidende werkzaamheden te treffen. Zo kun je bij een aantal garages en gespecialiseerde bedrijven vragen wat het ongeveer zal gaan kosten. Vaak kunnen zij totaal geen precieze uitspraak doen, maar aan de hand van de indicatie weet je wel waar het duurder en waar het goedkoper is. Vaak zijn de goedkopere bedrijven aan de hand van de locatie en het pand te herkennen. De bedrijven die op een wat slechtere locatie zitten en een oud uitziend pand hebben kunnen je schadeauto vaak tegen de financieel meest aantrekkelijke prijs opknappen.

Schadeauto opknappen en verkopen


Wanneer je een schadeauto koopt om vervolgens als hobbyproject of tegen betaling te repareren, dan zijn er wel een aantal dingen waar je op moet letten. Voor jou waarschijnlijk het belangrijkst; Hoeveel levert het me op? Om dit na te gaan kun je kijken naar de prijzen van hetzelfde type auto, in gebruikstaat, maar dan zonder schade. Je kunt dit eenvoudig nagaan door op de verschillende online veilingswebsites te kijken. Daarnaast is het belangrijk om te kijken wat de reparatie gaat kosten. Vraag eventueel aan een monteur van de garage om mee te gaan kijken naar de auto. Soms hebben zij ook aan een foto voldoende om een redelijke indicatie te geven.

Wellicht nog belangrijker dan het voorgaande. Wanneer je de auto verkoopt en deze is niet veilig, dan kun je hiervoor aansprakelijk worden gesteld. Het is daarom van groot belang om de koper te laten weten dat het om een schadeauto gaat. Ook kun je de auto bij een goede garage laten nalopen en het bewijs hiervan bij de verkoop laten zien/meegeven.

schade auto

Schadeauto als extra


Sommige mensen kopen een schadeauto om vervolgens de onderdelen in de eigen auto te gebruiken, als vervanging of als toevoeging. Dit kan financieel erg voordelig zijn als je de auto voor weinig geld kunt kopen. Onderdelen zijn vaak erg duur en in dit geval koop je ze in “bulk” en in gebruikte staat. Voordat je je hieraan waagt is het belangrijk om te kijken naar de ruimte die je hebt. In veel gemeentes wordt er goed op gelet hoe lang een auto op een openbare parkeerplaats staat. De beste optie is om de auto op eigen terrein of gehuurd terrein te stallen.